Foglalja le most
ettől az időponttól:
éjszakák száma:
english deutsch magyar
Szabadidő - Győri városnézés
Idegenvezetés Győrben
minden szombaton 10.00 órakor magyar-német-angol nyelven
Páros héten: magyar és angol nyelven
Páratlan héten: magyar és német nyelven
Bővebb információ és jelentkezés:
Tourinform Iroda Győr (pavilon)
H-9021 Győr, Árpád u. 32.
Tel.: +36 96/311-771
Fax: +36 96/311-771
E-mail: gyor@tourinform.hu
A Győri Városháza
A városháza francia-reneszánsz, neo-barokk stílusban épült. Az épület Hübner Jenő tervei alapján készült, és 1900. március 19-én került átadásra. Hosszúsága 85 méter, szélessége 40 méter, a torony magassága pedig 59 méter. A Városháza főhomlokzatán Győr kőből faragott barokk címere látható. Az épületben több mint 200 helyiség van kialakítva. Az alagsorban gazdasági helyiségek, a földszinten irodák találhatóak. Az első emeleti díszteremben található egy 1973-ban beépített ötezer sípos orgona, ahol többek között hangversenyeket is rendeznek. A dísztermek közgyűléseknek, rangos ünnepségeknek is otthont adnak.
A Bazilika
A Bazilika a Káptalandombon fekszik, a Duna és a Rába találkozásánál. Ez a hely Győr legősibb része. A Győri Püspökséget Szent István király alapította a XI. században, és ekkor épült a Győri Székesegyház is. A források ekkor már egy háromhajós emelt szentélyű templomról írnak. Az első tornyok XIII. században épültek, majd a XIV. század elején Héderváry János püspök gótikus kápolnát építtetett, ahol ma a Szent László-herma és Boldog Apor Vilmos püspök síremléke is látható. A XVI. Században a templom mindkét
tornya ledőlt, azonban a helyreállítás csak a XVII. Században kezdődött el, és Draskovics György püspök nevéhez köthető. A terveket Hefele Mennyhért készítette, a freskókat és az oltárképek egy részét Maulbertsch és segédei festették. Az oltárépítmények és szobrok egy része Gotschall József bécsi kőfaragó készítette. Az északi mellékhajó oltárát díszítő Szűzanya-kép Magyarország egyik legjelentősebb búcsújáróhelyévé tette a templomot. A belső sekrestye a XVIII. Században készült el, itt van ma a Bazilika kincstára, ahol többek között II. Rákóczi Ferenc ezüst kötésű imakönyve, és egy Mátyás király által adományozott, XV. Századi firenzei miseruha is megtalálható. A székesegyházat II. János Pál pápa 1996-os győri látogatása során bazilika rangjára emelte.
Püspökvár
A Püspökvár a Káptalandomb egyik meghatározó épületegyüttese. Fő része a négyemeletes lakótorony, melyhez délről a püspöki palota csatlakozik. A palota pincéjében Apor Vilmos püspök vértanúságát bemutató kiállítás található.
Bécsikapu tér
A Bécsikapu tér a Káptalandomb délnyugati lábánál helyezkedik el. Ez Győr egyik legrégibb barokk tere, melynek mindegyik épülete műemlék. Itt található a karmeliták barokk stílusú temploma, a tér közepén pedig Kisfaludy Károly szobra látható.
Dunakapu tér
A Dunakapu tér az itt állt Dunai vagy vízi kapuról kapta a nevét. Ennek maradványai a Várkazamata-Kőtárban találhatóak. A tér közepén Győr címerét, a Vaskakast ábrázoló díszkút áll.
Széchenyi tér
A Széchenyi tér Győr főtere. XVII. XVIII. Századi barokk épületek veszik körül. Többek között itt található Bencés rendház, és gimnázium, valamint az Apátúr ház amelyben ma a Xantus János Múzeum működik. Napjainkban ünnepségeket, és rendezvényeket tartanak itt, mint például a Győri nyár számos műsora, vagy akár a Téli fesztivál alatti vásár.
Zichy palota
A Zichy család által emelt palota Győr egyik legjellegzetesebb barokk épülete. Jelenleg családi intézetként működik, rendezvényeknek, esküvőknek, valamint egy állandó babakiállításnak ad otthont.
Zichy Palota
H-9022 Győr, Liszt F. u. 20.
Tel.: +36 96/320-289
Tel.: +36 96/311-316
Fax: +36 96/320-289
Nyitvatartás:
Hétfőtől-Csütörtökig: 8.00-15.30
Péntek: 8.00-13.00
Várkazamata-kőtár
A Kőtár a Bécsikapu téren található. Három állandó kiállítás látható itt: Újkori kőtár, Horváth József téglagyűjteménye és a Római kori kőtár.
Várkazamata-kőtár
H-9021Győr, Bécsi kapu tér 5.
Nyitvatartás (április 1. - október 31.):
Az év többi időszakában a Xantus János Múzeumban történő előzetes bejelentkezéssel.
Keddtől-Vasárnapig: 10.00-18.00
Nyitólap|Az Apartmanról|Szabadidő|Szállásfoglalás|Fotógaléria|Kapcsolat|Vendégkönyv|Magyar|Deutsch|English
english germanhungarian