Foglalja le most
ettől az időponttól:
éjszakák száma:
english deutsch magyar
Nyitólap - Győr története
Győr története
A város Bécs és Budapest között helyezkedik el félúton, a Kisalföld szívében. Három folyó, a Duna, a Rába és a Rábca folyik itt össze. Nevét az államalapítás idején kapta, valószínűleg az első várispán Geur lovag és az általa alapított Győr nemzetség nevéből.

A város ősidők óta lakott terület volt, Kr. e. I. században római kereskedők jelentek meg ezen a vidéken, a római katonaság pedig időszámításunk utáni első évszázadban megszállta a Duna vidékét, és megerősítette a határ egész vonalát. Ezzel egy időben kiépítették a Bécset és Óbudát összeköto fontos hadiutat, melynek nyomvonala a Rába torkolatán át vezetett. Győr legmagasabb pontján, a mai Káptalandombon az átkelőhely védelmére katonai tábor épült, mely a lakosság számára is védelmet jelentett. Egészen a magyarok letelepedéséig laktak a falak között. Lakottak voltak a környező települések is ahol a lakosság többsége szőlőtermesztéssel foglalkozott.
Honfoglalás idején a magyarok először a Káptalandombot foglalták el. A megmaradt római kőfalakat megerősítették, majd Szent István a megerősített területen Győr néven vármegye székhelyt és püspökséget alapított.
1242-ben a tatárok dúlták fel a várost. 1271-ben szabad királyi várossá vált, V. Istvántól a győriek városi jogokat, és különböző kiváltságokat kaptak. Feltételezések szerint a város főtere, a Széchenyi tér is ebben az időben alakult ki, továbbá kialakult a Széchenyi térre nagyjából merőleges utcarendszer, a városból kivezető utak mentén pedig kisebb út menti települések jöttek létre, melyek többsége ma már a város szerves része.
1529-ben a törökök közeledtével a város újra védelemre szorult, azonban Lambert Kristóf reménytelennek látta megkísérni a város védelmét, ezrét inkább felgyújtotta. Az érkezo török hadak már csak a leégett romokat találták. Innen származik a város török neve: Janik kala, azaz égett város. Az újjáépítés csak 1561-ben kezdődött el, melyet olasz építőmesterek irányítottak. Sok új épület épült reneszánsz stílusban. A tizenöt éves háború idején 1594-ben a törökök a győri várat feladásra kényszeríttették, de már 1598-ban sikerült visszahódítani.
Az ezt követő időszakban a város sokat fejlődött. A korszak új művészeti stílusa a barokk, mely meghatározta a városközpont jellegét. A város virágzásnak indult, 1793-ban Mária Terézia szabad királyi város rangjára emelte Győrt. Több szerzetesrend is megtelepedett a városban, iskolák, templomok, korház és kolostor épült. Azonban kétségtelenül a kor legnagyobb mecénása a Római Katolikus Egyház volt.
A napóleoni időkben a győri várat ismételten elfoglalták a franciák. A városvezetés ezek után úgy döntött, hogy a várfalakra nincs szükség és 1820-ban elkezdték lerombolni azokat. Összefüggő területek alakultak ki, melyen megindult a város további fejlesztése; utcákat, lakótömböket építettek. A 19. Században Győr kereskedelme fellendült, központi szerepet játszott az árukivitelben, mely nagy hasznot hozott a település lakóinak. Beindult a gőzhajóforgalom a Dunán, majd vasútvonal létesült.
Az első világháború után több középület, és társasház is létesült. A II. világháború nagy károkat okozott a városban, több épület és gyár dőlt romba. 1960-tól nagy változásokat okozott a városfejlesztés. A régi épületekkel nem sokat törődtek, sok vendéglőt és kávéházat is megszüntettek. A város lakosságának egy része pedig a város szélén felépített panel lakónegyedekbe költözött. Az 1970-es évek elejére megindult a történelmi belváros megújítása, melynek köszönhetően 1989-ben Győr elnyerte a műemlékvédelem Európa Nostra-díját.
Győr ma Magyaroszág műemlékekben harmadik leggazdagabb városa, jelentős ipari és kulturális központ, és iskolaváros. Évrol évre számos fesztivál és sportesemény kerül itt megrendezésre, mint például a Győri Tavaszi fesztivál, a Győri nyár, és Győri téli fesztivál, a barokk rendezvénysorozatok, melyek minden évben számos turistát vonzanak városunkba. És aki csak kikapcsolódásra vágyik az sem fog csalódni, hiszen Győrben a termálfürdő különböző szolgáltatásokkal várja vendégeit. Győr tehát kultúrában, fesztiválokban, és kikapcsolódási lehetőségekben gazdag város, ahová mindenkinek érdemes ellátogatnia.
Nyitólap|Az Apartmanról|Szabadidő|Szállásfoglalás|Fotógaléria|Kapcsolat|Vendégkönyv|Magyar|Deutsch|English
english germanhungarian